Premiär för Sveriges första e-mack

Idag, den 1 februari 2024, öppnar Sveriges första e-mack vid trafikplats Åby utanför Norrköping. En unik laddplats med skyddande tak, strategiskt placerad utmed E4:an. Invigning sker under en ceremoni med inbjudna talare. Bakom projektet står E.ON Drive Infrastructure, som går i spetsen för att göra offentlig laddning av elfordon tillgänglig för fler. Ett nytänkande som krävs för att nå målet om en 70-procentig minskning av fossila utsläpp från inrikestransporter till 2030.

–När allt fler väljer att köra elfordon är det viktigt att också utveckla och modernisera laddinfrastrukturen. Här i Norrköping har vi valt att skapa en större laddplats vid en trafikerad knutpunkt, med fokus på att göra det enkelt för elbilsföraren. Här finns också tak uppsatta för att erbjuda skydd för regn och rusk, säger Marie Feuk, vd på E.ON Drive Infrastructure Sweden.

E-mack: Nya tidens rastplats

En e-mack är en framtidssäkrad laddupplevelse där “e” står för e-mobilitet, elladdning och E.ON. På en e-mack kan eldrivna fordon laddas enkelt och bekvämt under tak, längs vägen eller på destinationen. Designen och trafikflödet påminner om bensinstationers drive-through-lösning.

En e-mack är strategiskt placerad och erbjuder specialdesignade ytor med svängrum för alla typer av fordon, inklusive de med släp, husvagnar eller större transportfordon. I närområdet finns möjligheter till meningsfull sysselsättning, såsom matställen och platser för vila och rekreation.

Norrköping är bara början

E.ON Drive Infrastructures e-mack i Norrköping ligger på en 6700 kvm friköpt markyta, strategiskt placerad för trafik från södra Europa till norra Sverige. Inledningsvis erbjuds 18 laddpunkter med ultrasnabbladdning upp till 400 kW, med planer för expansion i ett senare skede.

En viktig fördel med laddplatsen är att här kan alla typer av elfordon laddas, stora som små. Alla laddstationer är utrustade med betalkortsterminaler för enkel och snabb betalning för den som inte väljer att ladda med app eller laddkort.

Alldeles intill e-macken ligger MAX Hamburgare restaurang och senare i vår färdigställs ett växtlighet och grönytor på området. En plats för både avkoppling och rekreation.

–Att ladda en elbil tar en stund, och för oss är det viktigt att de som väljer att resa hållbart ges möjligheten att använda tiden på ett meningsfullt sätt. Exempelvis genom att äta, vila eller ta en promenad i närområdet, säger Marie Feuk.

Sveriges största CEF-site

Projektet i Norrköping har delfinansierat via ett CEF2-bidrag och utmärker sig som Sveriges största CEF-site. Detta projekt är en del av E.ON Drive Infrastructures initiativ under devisen “Charging for everyone, everywhere”, som syftar till att sammanlänka laddnätverket över hela Europa. Detta är i linje med EU:s Connecting Europe Facility (CEF), ett finansieringsprogram som stödjer utvecklingen av trans-europeiska nätverk inom transport, telekommunikation och energi. CEF fokuserar på att främja en hållbar och effektiv infrastruktur, vilket bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft och integration.

För mer information kontakta:
Marie Feuk, vd på E.ON Drive Infrastructure Sweden
E-post: marie.feuk@edri.com
Telefon: +46 (0) 72 216 17 29

Om E.ON Drive Infrastructure

E.ON Drive Infrastructure bygger ut framtidens laddinfrastruktur i Sverige och Europa. Vi ser till att moderna laddstationer finns nära och fungerar, från norr till söder.

Vi är en samhällsbyggare redo att tänka större. En trygg samarbetspartner som gör drömmen att köra hållbart möjlig för fler. En hållbar leverantör av lösningar som får elbilslivet att kännas lite mera enkelt och bekvämt.

Liknande inlägg